HomeNieuws
Richtlijnen en materialen spelen grote rol bij machine ontwerp

Richtlijnen en materialen spelen grote rol bij machine ontwerp


Geplaatst op 20 november 2023
Bij De Vreugd Productietechniek zijn we ons bewust van het belang van de juiste materiaalkeuzes en het naleven van de machinerichtlijn tijdens het ontwerpproces. Deze factoren zijn cruciaal voor het creëren van duurzame en veilige machines. Als wij voor u een machine of technische oplossing gaan ontwerpen zult u merken dat we dit vanaf het begin meenemen.

Wordt de machine in de food industrie toegepast, dan nemen we ook een hygiënisch ontwerp en een eenvoudige reiniging als uitgangspunt mee. Komt de machine te staan op een locatie met aanvullende veiligheidseisen, dan kunnen we ook die meenemen in het ontwerp. Kortom, de machinerichtlijn en materialen spelen een grote rol bij uw nieuwe machine ontwerp. In dit blog belichten we hoe we deze aspecten integreren in onze engineeringdiensten.

Materiaalkeuze: Meer dan alleen sterkte

De selectie van materialen in een ontwerp gaat verder dan alleen het kiezen van het sterkste of meest duurzame materiaal. We moeten rekening houden met de specifieke eisen van de toepassing: Is het bestand tegen de omgevingsomstandigheden waarin het zal functioneren? Is het geschikt voor contact met voedingsmiddelen? Hoe beïnvloedt het materiaal de productiekosten en -efficiëntie? Onze engineers evalueren al deze factoren om de optimale materiaalkeuze voor elk project om een goede werking te garanderen.

Naleven van machinerichtlijn

Het ontwerpen volgens de machinerichtlijn is niet alleen een wettelijke vereiste; het is ook een essentieel onderdeel van verantwoorde engineering. Richtlijn en regels zorgt voor de veiligheid en betrouwbaarheid van machines. Bij De Vreugd zorgen we ervoor dat elk ontwerp aan deze richtlijn voldoet, waarbij we ons niet alleen richten op de huidige regelgeving, maar ook anticiperen op toekomstige. Te denken valt aan de machineverordening.

Hygiëne en onderhoud in food-industrie

In de voedingsmiddelenindustrie is hygiëne van cruciaal belang. Onze ervaren engineers houden bij het maken van de technische tekening al rekening met de mogelijkheden tot reiniging en het voorkomen van voedselophoping in machines. Dit betekent het voorkomen van dode hoeken waarin voedselresten zich kunnen ophopen en het kiezen van materialen die bestand zijn tegen de agressieve schoonmaakmethoden die in deze industrie gebruikt worden.

Efficiëntie in productielijn

Een slim ontwerp minimaliseert het aantal unieke onderdelen, waardoor de productietijd en -kosten worden gereduceerd. Bijkomend voordeel is de reductie van het aantal unieke spare parts. Dit vereist een zorgvuldige planning en een grondig begrip van de productieprocessen. Onze engineers streven ernaar om de complexiteit van ontwerpen te verminderen zonder in te boeten aan functionaliteit of kwaliteit.

Offerte aanvragen voor uw machine

Bij De Vreugd Productietechniek is het selecteren van de juiste materialen en het naleven van de machinerichtlijn een integraal onderdeel van onze engineeringdiensten. Door deze factoren vanaf het begin van het ontwerpproces te integreren, zorgen we voor duurzame, veilige en efficiënte machines en productielijnen.

Onze benadering garandeert dat de machines voor onze klanten niet alleen voldoen aan de huidige richtlijn, maar ook voorbereid zijn op de toekomst. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!
Lees ook deze artikelen:

Oplevering van een State-of-the-Art Ompaklijn bij Ojah
Verbeter het productieproces met deze 7 tips!